7 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστροφή στη...σκέψη



Ναι ξέρω,σε κάποιους δεν αρέσουν,κάποιοι δεν τα πολυσυμπαθούν όμως όπως και να 'χει όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουν παίξει κάποιο παιχνίδι και κάποιοι άλλοι έχουν ''κολλήσει'' για μια ολόκληρη ζωή.Για όποιον ενδιαφέρεται και έχει πάθος ή ακόμα έστω μόνο την περιέργεια να δοκιμάσιε κάποιο από αυτά παρακάτω σας παρουσιάζω μία λίστα με τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχω δοκιμάσει ο ίδιος και που πραγματικά δύσκολα ξεκολλάς.
1.AGE OF MYTHOLOGY
Η μεταφορά του πασίγνωστου παιχνιδιούστρατηγικής σε επιτραπέζιο είναι κάτι που όχι μόνο σε αφήνει άναυδο από το εκπληκτικό artwork αλλά και που σε κάνει να θες να δεις μπροστα σου επικές μάχες και την ανάδειξη του δικού σου πολιτισμού ως του κορυφαίου όλων των εποχών.
2.ΑΠΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝ (SETTLERS OF CATAN)
Το πολυβραβευμένο επιτραπέζιο αποικων και ανοικοδόμησης πόλεων με τις δεκάδες επεκτασεις και άλλες τόσες διακρίσεις μαγνητίζει τους παίχτες ως ένα από τα καλύτερα επιτραπέζια όλων των εποχών.
3.RISK
Κάποιοι θα πουν έλα μωρε σιγά το παιχνίδι.Άλλο δειχνουν όμως τα εκατομμύρια των πωλήσεων και οι δεκάδες επανεκδόσεις του πιο διάσημου επιτραπεζίου κατακτησης του κόσμου.Απλό στο να το κατανοήσεις αλλά σύνθετο στο να κερδίσεις.Και για τους πιο δύσπιστους έχω να προτείνω το Risk Lord of the Rings.Δίνει έναν αέρα...μαγείας και κάτι από...Μέση Γη.
4.PUERTO RICO
Είχα ακούσει πολλά για το συγκεκριμένο παιχνίδι και πρόσφατα το αγόρασα για να τα εξακριβώσω ο ίδιος.Ε λοιπόν όλα είναι αλήθεια.Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια που έχουν εκδοθεί ποτέ.Ίσως το καλύτερο παιχνίδι εμπορίου και ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.
5.GAME OF THRONES
Και ναι!Σχεδόν μια δεκαετία πρωτού η υπερπαραγωγή των μυθιστορημάτων του George RR Martin μεταφερθεί στην μικρή οθόνη,είχε μεταφερθεί στα σπίτια των boardgames fans.Στρατηγική,πολιτική συμμαχίες,δολοπλοκίες,προδοσίες καθιστούν αναγκαίο σε όσους έχουν φάει σκάλωμα με τη σειρά και τα βιβλία το παιχνίδι αυτό.Θα μου πουν κάποιοι γιατί στο νούμερο 5 και όχι παραπάνω.Ολόγος είναι απλός.Έπαιξα χτες και έχασα από έναν άσχετο...
6.TABOO
Κλασσικό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.Ένα επιτραπέζιο για τους πάντες μικρούς και μεγάλους.Αλλάζει τη διάθεση δίνει άφθονο γέλιο στην παρέα και κάνει κάθε παρτίδα του ένα ξεχωριστό πάρτυ.
7.DOMINION
Ίσως το κορυφαίο παιχνίδι δημιουργίας τραπουλας(deck building).Εύκολο,γρήγορο,απλό με τεράστια πληθώρα στρατηγικών κινήσεων και επιλογών.Παιχνίδι μόνο με κάρτες.Κατάλληλο για τον οποιονδήποτε.Το μόνο που απαιτείται είναι όρεξη και παρέα.
8.ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ(CARCASSONE)
Παλιό καλό βραβευμένο.Το παιχνίδι κατασκευής οχυρών,κάστρων,παλατιών,μοναστηριών και τοποθέτησης υπηκόων που έχει βαβευτεί με παιχνιδι της χρονιάς για το 2001 και best family game το 2002 και 2004 είναι κατάλληλο για αυτούς που τους αρέσουν η στρατηγική  και οι προκλήσεις αλλά όχι ο πόλεμος...
9.DUNGEON AND DRAGONS
Ένα παιχνίδι από τα πολλά του είδους με ήρωες τέρατα όπλα ξόρκια μαγείες φιλτρα και φαντάσματα είναι ιδανικό για διασκέδαση και όρεξη για ατελείωτες μάχες και θανάτους.
10.Στο νούμερο 10 και τουλάχιστον από σεβασμό δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω από τη λίστα μου τη Monopoly όπως και το UNO.Δύο από τα πιο γνωστά επιτραπέζια παγκοσμίως που νομίζω ότι όλοι κάπου,κάποτε έχουμε παίξει.Και όσο κι αν σε κάποιους δεν αρέσει να το παραδεχτούν όλοι έχουν παίξει παραπάνω από μία παρτίδα...
Για τυχόν παραλείψεις συγχωρέστε με.Αν θέλετε προσθέστε και δικιές σας επιλογές.Ξαναλέω,η λίστα αυτή αποτελείται από παιχνιδια που έχω δοκιμάσει και παίξει ο ίδιος.Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα που είναιι το ίδιο καλά αν όχι καλύτερα.Battlelore,Agricola,7 Wonders,Civilization και χιλιάδες άλλα που θα ήθελα οπωσδήποτε να δοκιμάσω.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ λοιπόν!!! και θυμηθείτε δεν είναι μόνο τα videogames που μπορούν να κάνουν κάποιον να περάσει καλά...
-fontaklis-

2 σχόλια:

  1. swstos! metrhse to ar8ro! :)
    sth lista PREPEI sigoura na mpei to TICHU, opws kai to jenga alla kapws tropoihmeno. kalh fash einai na baleis se ka8e toublaki kapoia dokimasia 3erw gw, kai na thn kaneis otan to trabh3eis... think about it ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. to jenga pou anafereis to exw kai exei kai dokimasies kai einai akrivws auto pou les.twra gia to tichu to therw san paixnidi trapoulas an kai to skefthka na to valw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή