13 Ιουνίου 2012

Σσσσστ...θα τον ξυπνήσετε!!!


Προς τον κ.Παπούλια: Είστε πρόεδρος της δημοκρατίας?
Αν είχα τη δύναμη θα προτιμούσα ως πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας όχι εσάς αλλά τον Ισλανδό ομόλογό σας, τον κ.Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.
Μπορεί να καυχιόμαστε ότι εμείς γεννήσαμε την δημοκρατία, αλλά πάει καιρός πια που δεν έχουμε συγγένεια μαζί της.


Όταν το ισλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε κάποιο νόμο παρόμοιο με το μνημόνιο 1 και στάλθηκε για επικύρωση στον πρόεδρο της δημοκρατίας,αυτός ενεργοποίησε το μόνο...δικαίωμα που είχε,όπως κι εσείς:δεν το υπέγραψε και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα.Ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημοψήφισμα στη χώρα αυτή.Ηεξήγηση ήταν σαφής:΄΄Δεν μπορώ εγώ ή οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν αυτόν το νόμο να αναλάβω την ευθύνη να επικυρώσω ένα νόμο που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας μου.Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει΄΄.
Το δημοψήφισμα έγινε και ο λαός απέρριψε το νόμο.Δεν είχε άδικο:τρεις τράπεζες είχαν δανειστεί 80 δις ευρώ,ήτοι το δεκαπλάσιο από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της χώρας,είχαν χρεοκωπήσει και τώρα ζητούσαν από το λαό να πληρώσει τους δανειστές σε ιδάφορες χώρες.Οι πολιτικοί άρχισαν νέες συνομιλίες με τους δανειστές και έφεραν τροποποιημένο σχέδιο στη Βουλή,κάτι σαν μνημόνιο 2,το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και στάλθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίαςγια επικύρωση.Και πάλι εκείνος είπε όχι και ζήτησε νέο δημοψήφισμα.Το επιχίρημά του ήταν σαφέστατο:΄΄Στα μεγάλα θέματα δεν αποφασίζουν προσωρινοί ηγέτες,ηγέτης είναι ο λαός και αυτος θα αποφασίσει΄΄.Χρειάστηκε να κατέβει στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη θέση του ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των πολιτικών.Υπάρχουν βίντεο που δειχνουν τη σύζηγό του να αγκαλιάζει διαδηλωτές που η ασστυνομία τους έχει πνίξει στα καπνογόνα.Ήταν ανένδοτος στις αρχές του:΄΄Υπάρχουν χώρες πιο ισχυρές οικονομικά από μας,εμείς όμωςσ δεν πρόκειται να βάλουμε το κέρδος πάνω από τη Δημοκρατία.΄΄Στο νέο δημοψήφισμα ο λαός απέρριψε και το μνημόνιο 2.
Ο πρόεδρος το πήγε ακόμα πιο πέρα και ζήτησε αναθεώρηση του Συντάγματος,μόνο που αυτή τη φορά η αναθεώρηση δε θα γινόταν από πολιτικούς αλλά από τον ίδιο το λαό.Το επιχείρημα του ήταν και πάλι ατράνταχτο:΄΄Ο λαός είναι η υπέρτατη εξουσία,αυτός πρέπει να συντάξει το σύνταγμα΄΄.Έγιναν χιλιάδες συναντήσεις,στάλθηκαν άπειρα ηλεκτρονικά μηνύματα και η λαϊκή επιτροπή κατέληξε σε μια μορφή του συντάγματος που φυσικά δεν είχε ούτε παραγραφές,ούτε ασυλίες και ούτε φοροαπαλλαγές για τους πολιτικούς.Δεν έχει γίνει ακόμα δημοψήφισμα για το σύνταγμα,καθώς οι πολιτικοί παλεύουν με κάθε μέσο να το καθυστερήσουν,αλλά δε θα το πετύχουν για πολύ.Σε κάποια στιγμή χρειάστηκε να καλέσουν το ΔΝΤ για βοήθεια αλλά υπό έναν όρο:΄΄Θα σας πληρώσουμε ό,τι δανειστούμε,αλλά υπό έναν όρο:δε θα πειραχτούν οι μισθοί,οι συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα,γιατί είμαστε μια σκανδιναβική σοσιαλιστική κοινωνία και σκοπός μας είναι η ευημερία του πολίτη και όχι τα κέρδη των τραπεζών΄΄.Ούτε κεραμίδα να έπεφτε στα κεφάλια των αρμοδίων του ΔΝΤ,αλλά τελικά το δέχτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ταμείου,γιατί κατάλαβαν πως δεν έχουν να κάνουν με άτομα όπως...(δε χρειάζεται να αναφέρω ονόματα).Αλλά ο πρόεδρος μιας Δημοκρατίας δεν σταμάτησε εκεί:ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά όλων των πολιτικών και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης,συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού.Η έκθεση της αδέσμευτης επιτροπής έφτασε τις 2,500 σελίδες και χρειάστηκαν 45 συνεχής ώρες για να διαβαστεί από καλλιτέχνες,συγγραφείς απλούς πολίτες σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.Και το συμπέρασμα ήταν σαφές:δεν ευθύνεται ο λαός για όσα έκαναν οι πολιτικοί οι οποίοι εκλέχτηκαν λέγοντας τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν.
Τρία χρόνια μετά η Ισλανδία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση,στην Ελλάδα μας λένε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες και αν...
Και κάτι ακόμα:ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας δεν το έκανε αυτό για να κρατηθεί στην καρέκλα.Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επομένη θητεία.΄΄ Εκπλήρωσα το χρέος μου στο λαό μου΄΄ ήταν η λακωνική δήλωση του(όχι δεν είπε αν ήταν και στην εθνική αντίσταση).Μήπως κύριε Παπούλια θα έπρεπε να επισκεφθείτε τους Βίκινγκς της Ισλανδίας για να πάρετε καποια μαθήματα Δημοκρατίας από έναν άνθρωπο που τιμάει τα παντελόνια που φοράει; Μήπως αυτοί που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες τώρα ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει Δημοκρατία ενώ εσείς την ευτελίζετε.
Και μια τελευταία δήλωση του Ισλανδού προεδρου:΄΄ Έχω την εντύπωση πως τα κόμματα στη Βουλή δεν εκφράζουν αυτήν την εποχή αντίστοιχη αναλογία στο λαό ΄΄. Εσείς θα κάνατε ποτέ αυτήν τη δήλωση που είναι πασιφανής σε κάθε Έλληνα πολίτη;
Θα ήθελα να σας δω δίπλα στον Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Έτσι για να καταλάβω τι σημαίνει γίγαντας και τι νάνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας,και όχι να κρύβεστε πίσω από τα φιλαράκια σας στα ΜΜΜ που εσκεμμένα δεν προβάλουν τέτοιες αλήθειες.
Αυτά είχα να πω και με συγχωρείτε για το εκτενές κείμενο αλλά μόνο έτσι θα κατανοήσουμε ότι εμείς εδώ ουσιαστικά δεν έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας...Τι τραγικό και αυτό στη χώρα που γέννησε τον ιερό θεσμό της Δημοκρατίας...
-fontaklis-

2 σχόλια:

  1. kai otan ton kopanisan sthn parelash eipe einai ntropi na tn apokaloun prodoth (enw exei ipograpsei ola auta) legontas tn eauto tou antarth... ANTARTHS 180.000 ALHTHS EINAI KAI TPT ALLO...

    giannhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ισλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν απ'τις καλύτερες Δημοκρατίες παγκοσμίως. Δεν εμμένουν μονό στις άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες (εκλογές) αλλά κυρίως στις έμμεσες (δημοψηφίσματα). Επίσης υπάρχει επιτροπή στη Βουλή όπου εγκρίνει νομοσχέδια που συντάσσουν από πολίτες και τίθενται σε ψήφιση στο Κοινοβούλιο!!! Η Δημοκρατία δεν είναι οι εκλογές αλλά η κατανοήσει των λαϊκών αναγκών και της λαϊκής βούλησης! fountou

    ΑπάντησηΔιαγραφή